SNEEUWSHOOT Ideaal weer voor fotograaf Bernadette

Het is min vier, tijd om in een jurk te poseren

Kippenvel. Rode handen. Hoe zorg je dan alsnog voor zo’n prachtig resultaat tijdens een shoot in de vrieskou? Tijd om met Bernadette Alkemade op pad te gaan. De Breezandse viel vorige maand op door een foto van een zwangere vrouw in de sneeuw.

Anna Paulowna

Er loopt een ouder stel over de brug in de Poldertuin in Anna Paulowna. Vlak achter Claudia Huitema langs die daar koelbloedig staat te poseren. Bernadette Alkemade wacht even met haar volgende ’klik’.
Vol verbazing kijkt het stel naar de ontblote schouders van Claudia. De man: „Je moet er wat voor over hebben, zeg.” Het is half vijf ’s middags, de temperatuur zal inmiddels een graad of min vier zijn.

Sprookjesachtig

Juichend stond fotograaf Bernadette Alkemade (41) voor het raam toen de eerste sneeuwvlokken vielen. De Breezandse houdt van dromerige foto’s. De sneeuw zorgt voor een sprookjesachtig decor.
Dus staat ze hier, dinsdagmiddag half vijf, in de vrieskou te fotograferen. Voor haar lens staat een model met ontblote schouders. Als Claudia Huitema (25) de onderkant van haar jurk omhoog houdt tijdens het wandelen naar een nieuwe locatie, worden haar blote benen ook nog zichtbaar. Op het moment zelf krijg je er haast plaatsvervangend kippenvel van.

Loopneus

Zodra de camera klikt, verandert Claudia van pose. ’Klik’, hoor je dan. ’Klik, klik, klik’. Om de zoveel foto’s vraagt Bernadette voor de zekerheid of het nog gaat. Het gaat, tot op zekere hoogte.
„Oh, ik begin echt een loopneus te krijgen.”
„Maak mijn handen maar iets minder rood met photoshop.”
„Het is hier wel een stuk kouder dan op de vorige locatie.”
Maar Claudia zet door. Ze stelt zelfs voor om straks ook nog even op haar rug in de sneeuw te gaan liggen. Dat zal vast een mooie foto opleveren.
En ja hoor, een paar minuten later is het zover.
Ze legt voor de zekerheid eerst een handdoek op het met sneeuw bedekte gras neer. Al snel concludeert ze: „Het ziet er kouder uit dan het is.”

Zwangerschapsshoot

Bernadette heeft maar mazzel met zulke meewerkende modellen. Een maand terug, toen het een dagje flink sneeuwde, stond ze ook op deze locatie. Bij hetzelfde bruggetje. De zwangere Lisanne Hekke-ma-Keet poseerde.
Alleen al op de site van het Noordhollands Dagblad werd het resultaat van die zwangerschapsshoot dertigduizend keer bekeken. Honderden mensen reageerden. Bernadette deed fotograferen er altijd ’een beetje bij’. Tussen de vorige sneeuwval en die van deze week heeft ze zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Een bruid, een zwangerschap, een baby; ze fotografeert van alles. Altijd het liefst in een dromerige sfeer. Behalve sneeuw zit hem dat in de kleding, de locatie, de pose en de computereffecten.

Verloren

Misschien wel het belangrijkst voor de shoot van deze dinsdagmiddag: de zon. „Die is key”, zegt Claudia. „Als de zon ondergaat, dan is de shoot verloren.”
Het was wel even afwachten of alles door zou gaan. Want afgelopen zondag, toen er code rood werd afgegeven door het KNMI, was het te bar. Behalve dat het koud was, stormde het ook. Ze had een shoot gepland staan, maar die ging niet door. „Dat zou mijn apparatuur niet aan kunnen.”
Claudia en Bernadette zijn door eerdere fotosessies op elkaar in gespeeld. Je merkt het als de fotografe met haar camera naar voren en naar achteren loopt om een goede positie te vinden. „Kijk maar naar beneden, zoals je net deed. Da’s ook mooi!”
Het is een uur of half zes als de dames in de auto naar huis stappen. Het is genoeg geweest, zeker nu het alsmaar kouder wordt.
Bernadette gaat eenmaal thuis gelijk achter de computer met de foto’s aan de slag. Een paar uur later zit er een linkje naar de foto’s in de berichtenbox. Het resultaat is wederom indrukwekkend.

Deel dit bericht

Aanvraag fotostudio

Wil je een fotoshoot boeken in de fotostudio?
Vul het onderstaande formulier in, en ik neem spoedig contact met je op.

Contact Informatie
Soort fotoshoot
Voorkeur datum en tijd selectie. Datum en tijd zijn pas definitief na mijn bevestiging